top of page

For et barn er oss født, en sønn er oss gitt.

Updated: Apr 2

Julaftensgudstjeneste preken 2022 med prekentekstene Jes 9,1a.2.6–7 og Juleevangeliet, Luk 2,1-20.


Jesus er en gave. Gud som ble menneske. Perler og gaver. Julegave.

Midt i denne mørketiden har vi fått et sentrum. Det er denne tiden hvor vi får se fram imot julefeiringen. Selv for de som gruer seg til julaften kan oppleve at julelysene og forberedelsene er som lys i en tung og mørk tid. Vi har ventet på noe som kommer. I dag feirer vi at det vi har ventet på er kommet. Den natten da englene sang på marken til gjeterne, og da tre vismenn følger en lysende stjerne til en plass som ikke er et palass, men et husrom hvor Maria har ligget og født en gutt, blant varmen fra dyrene i stallen. Selv om omstendighetene ikke tydet på at det lå en nyfødt konge her, var det ingen tvil om at det var det som var nettopp en konge som var født denne kvelden.

I den første teksten vi leste fra Jesaja hørte vi at Gud hadde lovet at mørke ikke skal finnes lenger, men at lyset skal stråle fram.


For et barn er oss født, en sønn er oss gitt. Herreveldet er lagt på hans skulder. Han har fått navnet Underfull rådgiver, Veldig Gud, Evig far, Fredsfyrste.

Jes. 9,6.


Når engelen taler til gjeterne, sier den «Frykt ikke! Se, jeg forkynner dere en stor glede, en glede for hele folket: I dag er det født dere en frelser i Davids by; han er Messias, Herren.» Frelser betyr, den som redder eller setter fri. Det er han som bringer lys der det har vært bekmørkt. Dette er det som alle jøder hadde lengtet etter i flere generasjoner over hundrevis av år. De ventet på Messias, den salvede. Det er en gave vi har fått å ta del i dette mirakelet. At Gud ble menneske. Vi får ha tro og forventning til at gutten som ble født denne julenatten er vår fredsfyrste. Immanuel, Gud med oss. Jesus. Uansett våre omstendigheter er det noe som er så mye større. Midt i kaos, uro, sorg og mørke, kommer Jesus med sin fred og sitt lys.

Du har kanskje hørt dette ordet evangeliet mange ganger før og vet hva det betyr. Det betyr gode nyheter. Men det har også en mye større betydning. Det greske ordet som det er oversatt fra er evangelion. Det beskriver akkurat det som skjer når engelen kommer og proklamerer Herrens fødsel. Ordet brukes kun i en type situasjon. Kanskje har du sett reisen til julestjernen, eller når en prins blir født. Da stiller det seg opp en talsperson for hoffet eller reiser rundt med bud fra Kongen med kun en oppgave, og det er å fortelle folket at det er født en kommende konge. Dette er evangelion. Juleevangeliet forteller om at det er et nytt kongerike på jorden og det kom ved denne guttens fødsel. Himmelen lå nå i Marias favn. Himmelrike ble synlig og tilgjengelig på jorden gjennom denne gutten.


Vi trenger alle fred. Det blir som med et lite lys som tennes i et stort og mørkt rom. Selv det lille lyset kan fjerne mørket som er der. Det er det som er godt å holde fast ved når mye er usikkert. Enten det er økonomisk, jobb, strømpriser, eller om det dreier seg om venner eller andre relasjoner. Uansett så er det en ting som er urokkelig, og det Jesus som bringer håp der det er håpløshet. Der det finnes et lite blaff av lys, der finnes det ikke mørke.


Denne freden kommer ikke av at vi er så urolig flinke eller at vi gjør oss fortjent til det. Freden er ikke julenissen, rett og slett. Freden sier ikke, finnes det noe snille barn her? Freden kom med denne kongen som vi feirer fødselen til i dag. Freden kom med Jesus. Derfor synger englene, og derfor kan vi synge med glede i dag. Ikke fordi at omstendighetene våre eller vi er perfekte, men fordi det for over 2000 år siden ble proklamert, evanglion, at vi har fått en gave. Nåden er at denne gaven er gratis. Vi kan ikke være flinke for å få den, men vi kan velge å ta den imot. Akkurat som når du får en gave i kveld. Den som gir gaven, gjør det fordi dere kjenner hverandre. Dere har en relasjon. Og giveren av nådens gave ber vi til i dag og kaller, Vår Far i himmelen. Gud ber oss kalle han Far, for at vi er invitert inn i et felleskap med Gud og med hverandre. Gaven er troen på at det er Jesus som er verdens lys og fredens fyrste. Gaven er gitt til oss når Gud ble mennesket denne julenatten. For denne kvelden lå himmelen i Marias favn.


59 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page